töltés...
Back To Top
Blog
Fiatalkori testedzés. Mire figyeljünk ?

Fiatalkori testedzés. Mire figyeljünk ?

2018. 11. 09. (péntek) 17.03 / Kategória: Blog
A fiatalkorban elkezdett testmozgás meghatározó jellegű lehet a testi és lelki egészség hosszútávú megőrzéséhez. Ez viszont csak akkor valósul meg, ha kellő odafigyeléssel történnek az edzések.

Kedves szülők!

Nagyon fontos, hogy ebben az életszakaszban sportol - e a gyermek valamit és, ha igen azt, hogyan teszi és hogyan éli meg, mert ez meghatározó lehet az élete további részére. Sok lehetőség van a sportolásra, de most az edzőteremben végzett edzésekről írnék, mert vannak tévhitek ezzel kapcsolatban is.

Én anno 12 évesen ismerkedtem meg a súlyzós edzések világával, hogy erősebb és eredményesebb legyek az atlétikában, mivel akkoriban versenyszerűen atletizáltam.. Megkérdeztem mit kell tennem, hogy erősebb és gyorsabb legyek és mondták, hogy erősítenem kell. Az edzések végén csináltunk mi saját testsúllyal erősítő gyakorlatokat, de éreztem, hogy több kell ennél. Egy véletlen folytán elkerültem egy terembe, ahol kaptam szakmai segítséget is. Persze szüleim aggódtak, főleg faterom, hogy le fog állni a növekedésem és nem leszek elég magas. Nos, ez a félelem alaptalannak bizonyult, hiszen a súlyzós edzések elkezdése után is és még a gimiben is nőtt a magasságom és 187 cm lettem 

Mikortól ajánlott edzőterembe vinni a gyereket?

Általában 13-14 éves kor az, amikortól ajánlják az edzőtermi edzést, de ez persze függ attól is, hogy ki mennyire érett ehhez. Korábban is lehetséges és akár már 10 évesen is lehet edzőteremben edzeni egy gyereknek, de ekkor fokozott figyelmet és mindenképpen edzői felügyeletet igényel! Ez nagyon fontos! Általában 13-14 éves kor az, amikor egy már serdülőkorú "gyermek" kellőképpen oda tud figyelni magára, az edzőre és az ilyen jellegű edzésekre.

Mire kell figyelni?

A tinédzserek esetében az izmok kiegyensúlyozott fejlesztése, a testtartás javítása és a rendszeres testmozgásra való ösztönzés, a sport szeretetének erősítése a cél. A testalkat hirtelen megnyúlása miatt mozgásuk olykor koordinálatlan és diszharmonikus érzetet kelthet, éppen ezért óvatosan kell velük bánni a foglalkozások során. Ebben az életkori periódusban(10-14 év) felgyorsul a hosszanti növekedés, melynek eredményeként a passzív mozgatórendszer nyomásra,húzásra érzékeny,kevésbé ellenálló. A megfelelő előkészítés nélküli erősítés akár maradandó károsodást is okozhat. Különösen fontos ebben az életszakaszban a terhelést óvatosan és fokozatosan emelni, valamint sportorvossal konzultálni és igénybe venni egy szakképzett edző segítségét, aki ilyen téren is tapasztalt!

A 10-14 éves fiatalok testedzésében a hangsúlyt a fokozatosságra és a sokoldalú képzésre kell fektetni. A gyakorlatokban főleg a saját testsúlyt, illetve annak bizonyos %-át használjuk külső ellenállásként. Természetesen felhasználásra kerülhetnek különféle gépek és sporteszközök is, mint például medicinlabda, fitball labda, gumikötél, zsámoly, RIP60, kézisúlyzók stb. az edzések jellegétől függően. Hangsúlyozom, hogy maximális erőfejlesztésre irányuló edzéseket ebben a korban NEM VÉGZÜNK !!! Nincsenek intenzitásnövelő technikák, nincs bukásig edzés, kerüljük a teljes kifáradást. A technikai képzés fontosabb, mint a terhelés nagysága. Nagy hangsúlyt kell fektetni a bemelegítésre és a nyújtásra is természetesen.

Milyen előnyökkel jár?

A fiatalkorban végzett fokozott fizikai aktivitás hozzájárul a magasabb csontsűrűség kialakulásához, mely alapjául szolgál egy erős, ellenálló csontrendszer kialakulásának. Nemcsak az olyan krónikus betegségek kialakulásának rizikóját csökkenti, mint a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a lelki egészség fejlődéséhez is hozzájárul. A rendszeres sportolás növeli az önbizalmat, javítja az énképet, valamint csökkenti a belső feszültség kiváltotta érzelmi problémákat és a kortársakkal való kommunikációs nehézségek kialakulását. Javítja a testkompozíciót és segít megszabadulni a felesleges kilóktól is. Növeli az erőt, javítja a sportteljesítményt is. A számtalan pozitív ok mellett van még egy amiért megéri sportolni: aki gyerekként, majd később kamaszként is rendszeresen sportol az nagyobb eséllyel felnőttként is sportolni fog, amely hozzájárul a testi és lelki egészségének hosszútávú megőrzéséhez.

Ami NAGYON FONTOS ! Legyünk türelmesek és ne erőltessük a sportolást a gyerekeknek és mindenképp vegyünk igénybe megfelelő szakmai segítséget ! Ha betartjuk a szabályokat és tényleg odafigyelünk semmi baj nem fog történni és a sportolásnak csak az előnyeit fogjuk élvezni!

Blog kategóriák

Legújabb bejegyzések

8 ok, hogy miért ne igyál szójatejet!
2019. 04. 28. (vasárnap)
Milyen gyakorlatokat válasszunk?
2019. 04. 28. (vasárnap)
3 mítosz a női farizom edzésről
2019. 04. 28. (vasárnap)