töltés...
Back To Top
Blog
Könyökbarát karedzés

Könyökbarát karedzés

2018. 04. 22. (vasárnap) 13.53 / Kategória: Blog
Ha fontos a jó teljesítmény, akkor nemcsak az izmaidra, de az ízületeidre is nagyon kell figyelned!

Itt van néhány jó tanács, amelyet követhetsz, hogy elkerüld a fájdalmat a könyökízületben. Természetesen az alapos és szakszerűen végzett bemelegítés és az edzés utáni nyújtás elengedhetetlen minden edzés alkalmával.

Tricepsz

Ha fontos a könyököd egészsége és meg akarod óvni őket, akkor azt szoktam tanácsolni, hogy a tricepsznyújtást semmiképpen ne tedd az edzés elejére, sőt ideiglenesen akár ki is veheted az edzésprogramodból, ha úgy érzed nem tesz jót a könyöködnek. Helyette inkább koncentrálj a szűkfogású nyomógyakorlatokra és a különféle lenyomásokra. Pl. szűk nyomásokra, tolódzkodásokra, nyomásokra erőkeretben, deszkás fekvenyomásokra, lenyomásokra gumiszalaggal, kábellel, kötéllel stb. A variációk száma szinte végtelen. A tricepsznyújtásokat csak alaposan bemelegített állapotban szabad végezni és nem alacsony ismétlésszámmal. Az igazán nagy súlyokat hagyd meg a nyomógyakorlatokhoz.

Bicepsz

A hagyományos kétkezes bicepszezés állva egyenes rúddal a legnépszerűbb izomépítő gyakorlat a bicepszekre és jómagam is rengetegszer csináltam már, de ez a gyakorlat sem jó mindenkinek! Sok embernek pl. nem bírja a csuklója ezt a poziciót, másoknak meg a könyöke nem szereti ezt a fajta mozgást. Az esetek többségében ez a gond a francia rúd használata során nem jelentkezik, de használhatsz még kézisúlyzókat, vastagabb kötelet. Természetesebb pozícióban dolgozik a könyököd, így kevesebb stressz hárul rá és az alkarodra.

Alkar

Az alkar edzése is fontos, de erre sokan nem fordítanak figyelmet pedig érdemes közvetlenül is edzeni rá. Ha edz is rá valaki letudja gyorsan 3 sorozat csuklóbehúzással a karedzés végén aztán megy is haza. Az alkar hajlító (flexor) izmai meg lesznek dolgoztatva, de mint tudjuk az alkar nagyon sok izomből tevődik össze és hiba lenne csak a hajlító izmokat dolgoztatni. Ez is vezethet könyökfájdalomhoz idővel. Edzeni kell az antagonista izmokat ( feszítők) is. Iktass be valamilyen alkarfeszítő és/vagy az ujjak feszítésével járó gyakorlatot, hogy az egyensúly megteremtésével illetve fenntartásával elejét vedd a fájdalomnak.

Ne feledkezz meg az alkar hajlító - és feszítőizmait megcélzó nyújtógyakorlatok végzéséről az edzések végén! Ez is nagyon fontos! A könyökízület elég nagy igénybevételnek van kitéve az edzések során, mert szinte mindegyik testrész edzésénél keményen dolgozik. A fájdalom gyakran hibás terhelés, sérülés és a nyújtások hiányára vezethető vissza, amit meg lehet előzni az esetek többségében. Figyelj oda te is, hogy fájdalommentesen és sokáig tudj edzeni keményen!

 

Blog kategóriák

Legújabb bejegyzések

Guggolás vs. rogyasztás
2020. 12. 31. (csütörtök)
3 ok miért nehéz a makacs testzsírt elégetni
2020. 12. 31. (csütörtök)
Miért vagy még mindig éhes?
2020. 12. 31. (csütörtök)