töltés...
Back To Top
Blog
Pliometrikus gyakorlatok túlsúlyos kezdőknek?

Pliometrikus gyakorlatok túlsúlyos kezdőknek?

2018. 04. 22. (vasárnap) 15.17 / Kategória: Blog
Kíváncsi vagy miért rossz ez a fajta edzésmódszer alkalmazása túlsúlyos kezdők esetében? Olvass tovább!

Sok helytelen gyakorlat és módszer kering manapság az edzőtermekben és az internetnek köszönhetően ezeket egyre gyakrabban láthatjuk is. Sajnos! Ezen helytelen alkalmazások közül most arról írok, amikor az „edző” legalább középhaladó vagy haladó sportolóknak való módszert alkalmaz úgymond átlagos ( nevezzük inkább hobbi ) - és gyakran túlsúlyos – edzettjeivel.

Pliometrikus gyakorlatok túlsúlyos kezdőknek? Mégis mi a francnak?!

A különféle ugrásoknak, szökdeléseknek abszolút helyük van egy edzésprogramban, de a használatuk nem indokolt olyan kezdők esetében, akiknek fő céljuk tetzsírszázalékuk jelentős csökkentése és az általános erőnlétük fejlesztése. A lehetséges előnyök egyszerűen nem érik meg a kockázatot!

Mik azok a pliometrikus gyakorlatok?

A neuromuszkuláris összekottetéseket ( ideg-izom) és az izmok rugalmasságát edzik, ezáltal fejlesztik az erőt és a gyorsaságot. A célja, hogy az aktív előfeszített helyzetből gyorsabb és erőteljesebb összehúzódásra késztessük az izmokat. Mivel gyors, dinamikus mozdulatokat igényelnek ezért csak megfelelő alapedzettségre építve van értelme alkalmazni ezeket. Ha helytelen testtartással, túlsúllyal, rossz koordinációval történik a munkavégzés nagyon megnő a sérülésveszély!

Csak képzeld bele magad egy túlsúlyos ember bőrébe, aki ráadásul még csak most kezd edzeni ( ha esetleg te az vagy tudod miről beszélek). Az extra túlsúllyal még nehezebb ugrálni és nagyon kockázatos is az ízületeidnek és szalagjaidnak. Ha térd és/vagy hátfájdalmad van már akár a gyaloglástól, ülő életmódtól, képzeld el, hogy mit okoznak az ugrálások, szökdelések! Rossz belegondolni is, de még rosszabb látni, hogy vannak, akik ezt nem veszik figyelembe!

Ezek a gyakorlatok látványosak és hatásosak, de nem kezdőknek és főleg nem túlsúlyosaknak valók! Ha van rajtad jó pár kg felesleg, ami gyenge kondícióval és kellő öntudattal párosul gondolj bele, hogy mi történik amikor fel-le ugrálsz. Igen, pontosan : a rajtad lévő zsír is fel-le fog ugrálni. Ez egy olyan helyzet, amit nem akarsz, mert eléggé elveheti a kedved a további edzésektől. Ráadásul fizikailag is elég destruktív, hiszen, ha nem elég erős az izomzatod könnyen megsérülhetsz.

Ha a pliometrikus gyakorlatok annyival jobbak lennének a többi gyakorlatnál a zsírégetés szempontjából, biztos lehetsz benne, hogy jó eséllyel végeztetném én is azokat az edzettjeimmel. De nem azok. A kalóriafelhasználás sem magasabb, mint a többi gyakorlat esetében. Itt tényleg a pliometrikus gyakorlatokról beszélek és nem arról, amikor valaki fel-le ugráltatja az edzettjét egy step padra, mert azt másképp hívjuk.

Összefoglalás

  • A pliometrikus gyakorlatok nagyon jók! Ezt nem is vonom kétségbe, hiszen én is alkalmaztam még atléta koromban! Viszont túlsúlyos kezdők esetében az alkalmazásuk teljesen felesleges és veszélyes is, ezért erőteljesen ajánlom a mellőzésüket az edzések kezdeti szakaszában!
  • A pliometrikus edzések során nem az a cél, hogy minél jobban kifáradj, hanem, hogy a mozdulatot minél nagyobb erővel és gyorsabb hajtsd végre.
  • Az ismétléseket alacsonyan kell tartani ( 10 alatt), hiszen ezen gyakorlatok célj a robbanékonyság fejlesztése nem pedig az erő- állóképesség fejlesztése.

Ezt sajnos elég sok „edző” elfelejti vagy nem is tudja, ráadásul a sorozatok közötti pihenőidőkre sem szánnak elég időt.

A step padra 1-2 percig fel-le ugrálást összekombinálni 30 ismétléses bicepsz gyakorlattal sem pliometrikus edzés, sőt teljesen értelmetlen is!! 

Akkor miért csinálják sokan? Azért, mert tájékozatlanok, nem érdekli őket vagy egész egyszerűen csak rossz edzőt választottak! 

Ha te is túlsúlyos vagy és kezdőként már ugráltat az "edződ" akkor hagyd ott a francba, mert nem ért ahhoz, amit csinál! Ne vesztegesd az idődet olyanra, akinek fogalma sincs arról, hogy kell edzeni másokat vagy még rosszabb, hogy nem is érdekli!

Blog kategóriák

Legújabb bejegyzések

Guggolás vs. rogyasztás
2020. 12. 31. (csütörtök)
3 ok miért nehéz a makacs testzsírt elégetni
2020. 12. 31. (csütörtök)
Miért vagy még mindig éhes?
2020. 12. 31. (csütörtök)