töltés...
Back To Top
Blog
Top 5 hiba, ami miatt gyenge vagy!

Top 5 hiba, ami miatt gyenge vagy!

2018. 04. 20. (péntek) 18.20 / Kategória: Blog


1. Túl sok ismétlés a bemelegítő szériák során

A legtöbben csak a gyakorlatra, a súlyra valamint munkasorozatokra koncentrálnak és a bemelegítő szériákra majd csak ezek után úgy másodlagosan gondolnak. Pedig ez nem olyan dolog, amit figyelmen kívül kéne hagyni különösen, akkor nem, ha a célunk a max. erő növelése. Ha igazán erősödni akarsz az egyik legrosszabb, amit tehetsz, hogy túl sok ismétlést csinálsz a bemelegítő szériák során. El fogsz fáradni mire a munkasorozatokhoz érsz, ahol tényleg minden erődre szükség lesz. Ne érts félre ez nem azt jelenti, hogy csapd össze a bemelegítést és ugorj egyből a legnehezebb súlyodra! Szó sincs erről! Inkább használj alacsonyabb ismétlésszámokat és egyből érezni fogod, hogy több erőd marad. Ha eddig 10-15 ismétléseket csináltál válts és meglátod miről beszélek. A bemelegítő szettek száma persze függ a használni kívánt súly nagyságától is ( nem kezdőkről beszélek ). Az általános majd spec. bemelegítés után, ami nagyon fontos jöhet a főgyakorlat.

Lássunk egy példát:

Tételezzük fel, hogy a munkasorozatodig 4 melegítőszériát csinálsz a klasszikus 15, 12. 10, 8 ismétléssel majd jöhetnek a max. súlyos szettek. Ez összesen 45 ismétlés.

Viszont, ha 5, 3, 3, 2, 1 ismétlést alkalmazol, akkor ez már összesen csak 14 ismétlés.

Ebből láthatod, hogy ha alaposan bemelegítesz és jól építed fel a bemelegítőszériákat több erőd marad a maximális erőkifejtésre!

 

2. Erőltetett ismétlések

Ez egy nagyon jó intenzitásnövelő technika, de, mint szinte mindent ezt is sokan helytelenül használják. Általában a fiatalabb srácokra jellemző ez. A legtöbbször rosszul lövik be a súlyt és szinte végig csak segítséggel tudják teljesíteni a sorozatot. Az erőltetett ismétlés lényege, hogy miután már nem tudunk magunktól nyomni egy ismétlést sem a társunk/segítőnk segítségével kipréselünk még 1-2 extra ismétlést magunkból. A gond ott van, hogy sokan félreértelmezik ezt a technikát és már a gyakorlat elejétől látható, hogy a segítő túlságosan benne van a gyakorlatban és szinte ő húzza a súlyt. Tudnod kell mit bírsz és ne vállald túl magad! Az erő növeléséhez a helyes progresszió a kulcs.

3. Teszteled az erőd, ahelyett, hogy építenéd azt

Nagy különbség van köztük és ez is gyakori hiba, ami kivédhető, ha megértjük nem kell minden edzésen minden gyakorlatban észnélkül neki ugrani a súlyoknak. Sokszor az ego és az egymással való versengés vezet ide és a vége az lesz, hogy elmarad a fejlődés. Rosszabb esetben sérülés történik. Erőt építeni nagyobb volumennel kell, mint csak „egy” széria, ami szépen betakar. Általánosságban az egy ismétléses maxod 75 – 95 % -ával teljesítsd a munkasorozatokat. Legyen terved mielőtt elmész edzeni a terembe és jól lődd be a súlyokat. Vezess edzésnaplót és írd fel mikor mennyit használtál és írd le a tapasztalataidat. Ez segíteni fog abban, hogy lépésről lépésre haladj. Légy következetes és türelmes!

4. Túl gyors haladás

Türelem! Na, igen ezt könnyű mondani, hiszen mindenki gyorsan akar fejlődni. Ha megvan a hosszú távú célkitűzésed ( lennie kell ! ), akkor jöhetnek a rövidtávúak is és azok megvalósítása. Nem lehet minden edzésen full maxot hozni, mert hamar kiégéshez vezet és/vagy sérüléshez. Időnként majd periodizálni kell az edzést és tervszerűen visszavenni az edzésből. Ha sokáig akarod nyomni a vasakat sérülésmentesen, akkor türelmesnek kell lenned és okosan edzened!

5. Keveset eszel

Ha mindent jól csinálsz, de nem erősödsz az esetek többségében az étkezéseddel van a baj. Persze lehetnek más okok is a háttérben, de általában ez a leggyakoribb hiba. Erőt és izmot építeni nem könnyű, kevés kajával viszont nem fog menni. Nincs mese enned kell!Mégpedig jó sokat. Állandóan el kell látnod a tested a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokkal. Kihagyod az étkezéseket, nem eszel eleget vagy vársz amíg éhes nem leszel katabolikus állapotba fogsz kerülni, ami nagyban akadályozni fog a fejlődésben. Koncentrálj a szilárd étkezésekre és ne a tápkiegben keresd a csodát! Hasznosak a tápkiegek és nyugodtan alkalmazhatod is őket,de az első mindig az étkezés legyen! Ez a leganabolikusabb dolog, amit tehetsz a fejlődésedért az edzés és alvás mellett.

Remélem, hogy ez az 5 tipp segítségedre lesz az erőd fejlesztésében! Jó edzést!

 

 

 

Blog kategóriák

Legújabb bejegyzések

Guggolás vs. rogyasztás
2020. 12. 31. (csütörtök)
3 ok miért nehéz a makacs testzsírt elégetni
2020. 12. 31. (csütörtök)
Miért vagy még mindig éhes?
2020. 12. 31. (csütörtök)