töltés...
Back To Top

Fiatalkori testedzés

A tinédzserek esetében az izmok kiegyensúlyozott fejlesztése, a testtartás javítása és a rendszeres testmozgásra való ösztönzés, a sport szeretetének erősítése a cél. A testalkat hirtelen megnyúlása miatt mozgásuk olykor koordinálatlan és diszharmonikus érzetet kelthet, éppen ezért óvatosan kell velük bánni a foglalkozások során. Ebben az életkori periódusban(10-14 év) felgyorsul a hosszanti növekedés, melynek eredményeként a passzív mozgatórendszer nyomásra,húzásra érzékeny,kevésbé ellenálló. A megfelelő előkészítés nélküli erősítés akár maradandó károsodást is okozhat. Különösen fontos ebben az életszakaszban a terhelést óvatosan és fokozatosan emelni, valamint sportorvossal konzultálni és igénybe venni egy szakképzett edző segítségét.

A 10-14 éves fiatalok testedzésében a hangsúlyt a fokozatosságra és a sokoldalú képzésre kell fektetni. A gyakorlatokban főleg a saját testsúlyt, illetve annak bizonyos %-át használjuk külső ellenállásként. Természetesen felhasználásra kerülnek különféle gépek és sporteszközök is, mint például medicinlabda,fitball labda,gumikötél,zsámoly,RIP60, kézisúlyzók stb. az edzések jellegétől függően.  Hangsúlyozom, hogy maximális erőfejlesztésre irányuló edzéseket ebben a korban nem végzünk!

A fiatalkorban végzett fokozott fizikai aktivitás hozzájárul a magasabb csontsűrűség kialakulásához, mely alapjául szolgál egy erős, ellenálló csontrendszer kialakulásának. Nemcsak az olyan krónikus betegségek kialakulásának rizikóját csökkenti, mint a cukorbetegség  vagy a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a lelki egészség fejlődéséhez is hozzájárul. A rendszeres sportolás növeli az önbizalmat, javítja az énképet, valamint csökkenti a belső feszültség kiváltotta érzelmi problémákat és a kortársakkal való kommunikációs nehézségek kialakulását. A számtalan pozitív ok mellett van még egy amiért megéri sportolni: aki gyerekként, majd később kamaszként is rendszeresen sportol az nagyobb eséllyel felnőttként is sportolni fog, amely hozzájárul a testi és lelki egészségének hosszútávú megőrzéséhez.

Érdekel