töltés...
Back To Top

Időskori testedzés

A rendszeres testmozgás képes csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét. Ezzel nemcsak az életminőség, hanem az idős korban jelentkező különféle betegségek is megelőzhetőek. A kor előrehaladtával a szervezet egésze nemcsak alaki, de működésbeli változáson is keresztülmegy. A különböző szervek és szervrendszerek morfológiai és funkcionális változáson mennek keresztül. Ilyen változások például: csökken az agy súlya, a szív bal kamrafalának vastagsága, a szív perctérfogata, a csontállomány, a vázizomzat tömege, a vese vérátáramlása, a tüdőkapacitás, lassul az alapanyagcsere. Az öregedéssel a neuromuszkuláris rendszer, a szív-érrendszer és légző szervrendszer fokozatosan gyengülni kezd, ami megnöveli az öregkori gyengeség kockázatát. A testmozgás hiánya az egyik legfontosabb tényező, amely hozzájárul az izomtömeg és a funkcionális kapacitás csökkenéséhez.

A sport kedvező hatásai minden korosztályban érvényesülnek, de főleg idősebb korban rendkívül fontos a rendszeres mozgás. A szív teljesítőképessége a kor előrehaladtával csökken, melyet a sport nagymértékben lassíthat. A fizikailag inaktív, nem sportoló idősebbek állóképessége és erőnléte már pár hónapos edzés után is jelentősen javul. Az egészséges életmód, rendszeres sportolás, kiegyensúlyozott táplálkozás segít enyhíteni az időskori izomtömeg vesztés mértékét. Az esetleges hangulatzavarok enyhítésére is kedvező hatást gyakorol a heti többszöri alkalommal végzett testmozgás.

Időskori testedzés kedvező hatásai

  • késlelteti az öregedést, serkenti a vér áramlását
  • preventív hatás bizonyos betegségek esetében
  • Javítja a szénhidrát anyagcserét, növeli a sejtek inzulin iránti érzékenységét ezáltal segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását
  • növekszik a szív- és érrendszer teljesítőképessége
  • erősíti az immunrendszert, javítja a tüdőkapacitást
  • csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást
  • csökkenti a csontritkulás kockázatát
  • javítja az ízületi mozgékonyságot és a mozgáskoordinációt
  • fejleszti a mentális egészséget
  • emeli az energiaszintet és javítja az alvás minőségét
  • gyorsítja a regenerációt

Hogyan lehet idős korban fizikailag aktív életmódot kialakítani és minőségibb életet megélni?

Véleményem szerint a sport kortalan így soha nem késő elkezdeni! Amennyiben  egész életünkben sportoltunk akkor ezt ne hagyjuk abba a kor előrehaladtával sem!Manapság egyre több idősebb ember ismeri fel a sport kedvező hatásait és végez valamilyen fizikai aktivitást legyen az  szabadtéri vagy teremben űzhető sport. Én kifejezetten örülök, amikor az idősebb korosztály tagjait látom az edzőteremben és csak bátorítani tudok mindenkit, hogy vágjon bele és ne érezze idegennek ezt a környezetet. Eleinte persze furcsa lehet egy edzőtermi közeg, főleg ha előtte még soha nem voltunk ilyen helyen, de nem kell emiatt aggódni, hiszen senki nem fog bámulni vagy kinevetni!

Aki nem szokott hozzá a rendszeres, komolyabb fizikai aktivitáshoz az mindenképpen keresse fel az orvosát majd egy komplex kivizsgálás és konzultáció után fokozatosan kezdjen hozzá az edzésekhez! Érdemes igénybe venni egy szakképzett edző segítségét is!

Idővel a  sportolás okozta pozitív hatások, élmények az élet részévé válnak és meghatározó szerepet töltenek be egy egészséges és aktív életmód kialakításában.

Érdekel