töltés...
Back To Top

Kismamák edzése

Az aktív sportolást a terhesség ideje alatt sem kell abbahagyni, de bizonyos szabályokat be kell tartani, melyekről érdemes orvossal konzultálni és szakképzett edző segítségét is kérni, aki megfelelő edzésprogrammal és hasznos tanácsokkal is segítheti a biztonságos edzéseket! Mivel a terhesség az edzésben egy speciális állapot, így az egészség megőrzése az elsődleges cél!

Az izommunka a vérnyomás emelkedésével jár, így körültekintően kell megválasztani a mozgás formáját és intenzitását. Kerülni kell a nagy ellenállások használatát. Nem minden mozgásforma megfelelő ebben az időszakban, így az olyan gyakorlatok és sportok, amelyek ugrálással, rázkódással, ütközéssel vagy az egyensúly elvesztésével járnak teljes mértékben kerülendőek! A várandósság előrehaladtával a gyakorlatok számát és a terhelést csökkenteni kell, de ha nincs semmilyen komplikáció szinte a terhesség végéig lehet folytatni az edzéseket.

Az első trimeszterben általában változatlanul folytatható az edzésprogram, amennyiben nem áll fenn semmilyen kizáró ok. A javasolt intenzitás a maximális pulzusszám 60-70 %-a legyen ugyanis ekkor még a magzat oxigén ellátása és keringése is jó.

A második trimesztertől szükségessé válik a terhelés és az intenzitás csökkentése és bizonyos testhelyzetek kerülése a gyakorlatok során.

A harmadik trimeszterben inkább csak könnyített, átmozgató jellegű legyen a testmozgás. Amennyiben bármilyen kellemetlenség, fájdalom, rosszullét lép fel abba kell hagyni az edzést! Fontos, hogy figyelembe kell venni a test jelzéseit!

A terhesség alatt nő a test tömege, de az izomzaté nem, így nagyobb testsúlyt kell mozgatni a szervezetnek. A test megváltozásával változik a test súlypontja is és ehhez az ágyéki gerinc előrehajlásának fokozódása társul, amely módosítja a test egyensúlyozását. Ezért is fontos az izomzat erősítése és a testsúly kontrollálása is. Optimális esetben 10-12 kg gyarapodás lenne elfogadható, de túlsúly megléte esetén 6-8 kg-nál nem célszerű többet gyarapodni. A megnövekedett kalóriaigény persze nem azt jelenti, hogy büntetlenül mindent meg lehet enni és 20-30 kg-ot felszedni. Ez a magatartás könnyen megbosszulhatja magát nem beszélve arról, hogy milyen nehéz lesz majd leadni szülés után. A túlzott súlynövekedés esetén megnő a komplikációk előfordulásának a veszélye.

Azok, akik a várandósság előtt is sportoltak az esetek többségében könnyebb terhességre és szülésre számíthatnak, mivel a szervezetük jobban reagál a megterhelésre és a stresszre. Emellett szülés után könnyebben is nyerik vissza eredeti alakjukat és gyorsabban regenerálódnak. A babának is jót tesz a mozgás, hiszen a jobb vérkeringés hatására jobb lesz az oxigén ellátottság, így fejlődése egészségesebb lesz.

Érdekel