töltés...
Back To Top

Makó István

2010 őszén kezdtem el edzőterembe járni. Nem a versenyzés volt a cél, hiszen az orvosi tanulmányaim mellett nem tudtam volna napjaimat kizárólagosan ennek az élet-formának alárendelni. Ennek ellenére úgy gondoltam, hogy a szoros napirendem mellett is lehetséges a fejlődés, ha megvan hozzá a megfelelő segítség. A célom a minőségi izom-tömeg építése és egy arányos fizikum kialakítása volt. Teljesen kezdőként eleinte nem találtam fel magam a teremben és kicsit esetlennek éreztem magam olykor. A neten rengeteg információt lehet találni, de sokszor nem könnyű kiszűrni, hogy mi az, ami igazán hasznos. Mivel szerettem volna elkerülni a buktatókat és a ráfordított időt maximálisan hatékonnyá tenni ezért végül úgy döntöttem, hogy felkeresek egy személyi edzőt.

A véletlen is közrejátszott abban, hogy Lacival találkoztam,de abszolút nem bántam meg, hogy őt választottam! A kezdéskor 74 kg voltam a 189 cm-es magasságom mellett. A javarészt ektomorf testalkatom miatt mindig küzdenem kellett a súlygyarapodásért, de a Laci által összeállított tömegépítő étrend segített ebben. A táplálékkiegészítők használatában is nagyon sokat segített. Ezen a területen is különösen fontos a tapasztalat, hiszen rengeteg márka van a piacon és nem mindegy, hogy miért ad ki pénzt az ember. Eleinte minden új volt és időbe került a gyakorlatok helyes megtanulása, de napról napra egyre jobban haladtunk előre. Hetente 3 alkalommal edzettünk együtt mind a szorgalmi mind a vizsgaidőszakban. Lassan elkezdtek jönni fel rám a kg-ok és a fejlődés beindult. Fél év után a barátaimtól már megkaptam, hogy kokszolok, ami talán a legnagyobb bók ezen a szinten. Az edzéseink végén a mérlegelés során elértem stabilan a 85 kg-ot. Nem lettem „szörny”, de hatalmasat fejlődtem és ennek nagyon örültem!

Edzéseink alatt nemcsak rengeteget tanultam, de sikerült megismernem az edző mögött álló embert is, akivel sokszor magánéletbeli dolgokat is meg tudtunk beszélni. Sajnos manapság elég sok érdekes figurával lehet találkozni a termekben, akik jó pénzért „felkarolják” a kezdőket, de legtöbbjük csak a pénzt sajtolja ki a vendégekből. Laci mindig odafigyelt, hogy az edzés során megkapjam a nekem járó figyelmet és tanuljak is sok hasznos dolgot. Emlékszem volt jó pár nagyon kemény edzésünk, amikor a reggeli majdnem visszaköszönt, de az ilyen helyzeteket is kiváló pedagógiai érzékkel kezelte. Ki kell emelnem, hogy Laci olyan edző, aki ténylegesen ért ahhoz, amit nap, mint nap csinál és igazán kiváló szakember. Külön tetszett az, hogy Egyetemet végzett és diplomával rendelkező szakedző, aki nem egy pár hónapos gyorstalpaló tanfolyamon bohóckodta össze a végzettségét! Ráadásul eredményes versenyzői múlttal is rendelkezik, tudását folyamatosan bővíti és komolyan veszi a szakmáját. Több alkalommal is volt szerencsém közösen edzeni vele ahol láthattam, hogy nemcsak beszél arról mit, hogyan kéne csinálni, hanem meg is csinálja. Ezzel is csak motivált és hajtott előre! Edzéseinken az intenzív munka mellett mindig jó hangulat uralkodott.

Bátran tudom ajánlani mindenkinek, aki személyi edzőt keres és változtatni akar magán és az életvitelén. Örülök, hogy együtt edzhettünk és, hogy sokat tanultam tőle. Habár a munkám külföldre szólított, de a mai napig jó viszonyban vagyunk és az edzéseket is folytatom tovább, mert nagyon megszerettem és az életem részévé vált!