töltés...
Back To Top
Blog
3 ok miért nehéz a makacs testzsírt elégetni

3 ok miért nehéz a makacs testzsírt elégetni

2020. 12. 31. (csütörtök) 16.54 / Kategória: Blog
Nem egyformán fogyunk a testünk különböző részeiről. De vajon mi ennek az oka?

Amikor azon dolgozunk, hogy csökkentsük a testzsírunk mennyiségét és jobb formába kerüljünk a testünk különböző részei nem egyforma ütemben fognak alakulni. Olvasd el, hogy miért!

3 elsődleges tényező vezérli, hogy milyen gyorsan veszítesz zsírt a tested különböző részeiről. 

1. Hogyan reagálnak a zsírsejtek a katekolaminokra
2. Hogyan reagálnak a zsírsejtek az inzulinra
3. Milyen a véráramlás a zsírsejteknél


1. Alapvetően a zsírsejteknek kétféle katekolamin receptoruk van ( alfa 2 és beta 2). A katekolaminok monoamin neurotranszmitterek( idegi jelközvetítő, információszállító molekula) pl. adrenalin, noradrenalin, dopamin. Mindegyik receptor másképp viselkedik, amikor jelet kap egy katekolamintól. A beta-2 receptorok azt „mondják” a sejteknek, hogy több zsírt szabadítsanak fel. Az alfa-2 receptorok „szerint” abba kell hagyni a zsírsavak felszabadítását.

Amikor az agyad érzékeli, hogy elegendő energiája van más sejtekből, azt „mondja” a zsírsejteknek, hogy ne szabadítsanak fel több energiát. Mire ez megtörténik a „makacs zsírsejtek” alig szabadítottak fel valamennyi zsírt. Ezek a makacs sejtek általában ugyanazokon a területeken gyűlnek össze a testeden. Pl. a has zsírsejtjei általában 10-20- szor fogékonyabbak a katekolaminokra, mint a farizom zsírsejtjei. Szóval a makacs területek zsírsejtjei magasabb arányban tartalmaznak alfa-2 receptort.

2. A zsírsejtek másképp reagálnak a jelátviteli molekula, az inzulin hatására, amelyet un. „tároló hormonnak” is szokták nevezni. Ez azt jelenti, hogy segíti a tápanyagok pl. zsír bejutását a sejtekbe. Amikor az inzulin szintje magas a zsírégetés lecsökken és vice versa. Bizonyos típusú zsírok, mint a zsigeri zsírok (visceralis) inzulinrezisztensebbek, mint mások (ez jó hír nekünk). Tartják a zsír felszabadítását az inzulin jelenléte ellenére is.A bőr alatti (subcutan) zsír sokkal makacsabb és ebben az esetben amikor jelen van az inzulin a trigliceridek felszabadulása nagyon lecsökken, szinte le is áll ezeken a területeken pl. has, csípő, comb.

3. A test különböző részeibe áramló vér mennyisége azt is meghatározza, hogy mennyi zsírt veszítesz. Ahol nagyobb a véráramlás azokon a területeken könnyebb zsírt veszíteni. A férfiak és nők alsótestének kevesebb a véráramlása és kevesebb a hormonérzékeny lipáz aktivitása is (HSL). Ez egy olyan enzim, amely elősegíti a zsír felszabadulását a sejtekből. Szóval kisebb véráramlás, kisebb HSL aktivitás, ami nehezebbé teszi, hogy a zsírsavak kijussanak a sejtekből és bekerüljenek a véráramba.

Eddz okosan, eddz keményen!

Blog kategóriák

Legújabb bejegyzések

Guggolás vs. rogyasztás
2020. 12. 31. (csütörtök)
3 ok miért nehéz a makacs testzsírt elégetni
2020. 12. 31. (csütörtök)
Miért vagy még mindig éhes?
2020. 12. 31. (csütörtök)