töltés...
Back To Top
Blog
Miért vagy még mindig éhes?

Miért vagy még mindig éhes?

2020. 12. 31. (csütörtök) 16.44 / Kategória: Blog
Teleetted magad rostdús zöldségekkel, de még mindig éhes vagy? Mi lehet az oka?

Teleetted magad rostdús zöldségekkel, ahogyan azt olvastad a lapokban a táplálkozási szakértőktől, de még mindig szemezel a hűtővel? Olvasd el miért! 

Az éhség egy elég összetett kérdés, amit sok tényező befolyásol. Amennyiben a napi valós kalóriaszükségleted alatt eszel – ami kötelező a zsírégetéshez – akkor bizony olykor éhes leszel. Ha diétázol és csökkenteni akarod a testzsírod, akkor a jóllakottság érzését nem fogod túl sűrűn érezni, de ez egy ilyen játék! Vagy elfogadod, vagy nem. Te döntesz. Persze, ha egy okosan összeállított étrend szerint táplálkozol és használod a fejed, akkor nem fogsz kopogó szemekkel a falnak menni.

 Miért nem elég, ha csak zöldségeket eszel?

Az alacsony kalóriatartalmú zöldségek fogyasztása teljesen rendben van, de ez sok embernek önmagában nem működik. Miért nem? Mivel az éhség nem olyan egyszerű, mint a tele gyomor vs. üres gyomor. Teleeszed magad zöldségekkel és nem csökken az éhséged és nem érted miért? Nem minden zöldség küldi az agynak a „tele vagyok” jelet.

Bizonyos agysejtek kontrollálják az éhséget, mint pl. a tanycyta sejtek. Ezek a sejtek az agy harmadik kamrájában és a negyedik kamra alján található speciális ependimális sejtek, amelyek mélyen kiterjednek a hipotalamuszba. Lehetséges, hogy feladatuk kémiai jelek továbbítása az agygerincvelői (cerebrospinalis) folyadékból a központi idegrendszerbe. A tanycyte kifejezés a görög tanus szóból származik, amelynek jelentése: megnyúlt.

Ezek a sejtek felismerik a tápanyagokat és tájékoztatják az agyat az elfogyasztott ételekről. Ezek a sejtek a bőséges mennyiségű aminosvakra reagálnak, nem pedig a salátára. Ezek a tanycyte sejtek az arginin, lizin aminosavakra reagálnak a legerősebben, amelyek kb. 30 mp alatt felszabadítják az agy étvágyszabályozó részét. Továbbra is egyél zöldségeket, de ne hidd azt,hogy, ha telezabálod magad zöldségekkel, akkor sokáig nem leszel éhes!

Étvágy kontrollálása

- Aludj többet ha rendszeresen kevesebbet alszol, mint 5 óra,akkor több kalóriát fogsz fogyasztani másnap. Az alváshiány összezavarja az agy jutalmazási központját és megzavarja a test belső óráját. Ez befolyásolja a leptin (telítettségi hormon) és a ghrelin (éhséghormon) szabályozását. Röviden: kevés alvás magasabb kalóriájú ételek utáni sóvárgást eredményez.

- Egyél több fehérjét A fehérje a király az éhség csökkentésében. Fokozd a fehérjebeviteled. A testünk nem tudja úgy tárolni a fehérjét, mint a szénhidrátot és a zsírt.

- Egyél rostdús ételeket a zselészerű rostok az éhség elnyomására. Bevonják az emésztőrendszert kapcsolatba lépve az L és K sejtekkel, amelyek ezután hormonokon keresztül jelzik, mint a GLP és GIP, hogy csökkentsék az éhségérzetet.

- Ne egyél feldolgozott ételeket, mert túl sok bennük a felesleges kalória, cserébe viszont alacsony a vitamin-, és ásványi anyag tartalmuk, ami miatt nagyobb mennyiséget kíván a szervezet ezekből.

Eddz okosan, eddz keményen! 

Blog kategóriák

Legújabb bejegyzések

Guggolás vs. rogyasztás
2020. 12. 31. (csütörtök)
3 ok miért nehéz a makacs testzsírt elégetni
2020. 12. 31. (csütörtök)
Miért vagy még mindig éhes?
2020. 12. 31. (csütörtök)