töltés...
Back To Top
Blog
A fiatalkori erőedzés és a testi fejlődés kapcsolata

A fiatalkori erőedzés és a testi fejlődés kapcsolata

2020. 12. 31. (csütörtök) 15.26 / Kategória: Blog
Tudd meg miért fontos az erőfejlesztés már fiatalkorban

A 9-12 éves életkori szakasz az egyik legfontosabb időszaka a sportkészségek fejlesztésének a serdülés megindulását jelző gyorsnövekedési fázis előtt. Az a periódus a különböző képességek fejlődésének szenzitív időszaka, melyben gyorsabb az adaptáció, azaz a képességek nagyobb ütemben fejlődnek a többi időszakhoz képest.

Ebben a szakaszban a gyerekek már készen állnak az általános sportkészségek megszerzésére, ami az atletikus fejlesztés alapköve.

Az erőfejlesztésnek nincs alsó korhatára, csak figyelembe kell venni a gyermek edzéséletkorát ( hány éve végzi az adott sportmozgást) és a biológiai életkorát is. Ha játékos, szervezett keretek között képes sportolni, mert betartja az edzői utasításokat, akkor az edzés- és biológiai életkorának megfelelő erőedzésen is részt vehet.

Nem igaz, hogy serdülőkor előtt nem lehet erőt fejleszteni a „kedvezőtlen” hormonális háttér miatt. Tény, hogy az anabolikus hormonok megfelelő szintjének hiányában izomkeresztmetszet növekedés kevésbé érhető el, de idegi alkalmazkodáson keresztül jelentős erőnövekedés realizálható.

Egy nemzetközi állásfoglalás szerint 30-40 %- os erőnövekedés várható átlagosan edzetlen utánpótláskorú sportolóknál 8-20 hetes erőfejlesztő programot követően akár serdülőkor előtt is (Lloyd és mtsai 2014.)

Sok „szakértő” szerint a gyerekeknek felesleges az erősítő edzés, főleg a súlyzós edzés, mert leállítja a magasság növekedését. Ez persze tévhit !!

Mire alapozzák ezt a megállapítást?

A laikusok észrevették, hogy a nagy súlyokat emelők alacsonyabbak. A feltételezés az volt, hogy a súlyok valahogy korlátozzák a magasság növekedését. Később az orvosok is észrevették, hogy a súlyemelők alacsonyabbak és azt a párhuzamot állapították meg, hogy, aki súlyt emel az alacsony marad. Úgy vélték, hogy a súlyzózás károsítja az epifízist. A növekedési lemezek sérülései az epifízis fugák idő előtti bezáródásához vezethetnek, ahol a sérült ízület megáll a növekedésben és a sértetlen ízületek tovább növekednek, ami deformációkhoz vezet. Az epifízis károsodás extrém ritka és valószínűleg soha nem fog megtörténni, hacsak egy nagyon ambiciózus gyereket nem hagynak edzői felügyelet nélkül vagy kontár „edzőhöz” kerül. Ma már a legtöbb jól képzett, tapasztalt sportorvos is tudja, hogy az okosan felépített erősítő edzések a megfelelő terheléssel és regenerációval hasznos és nem korlátozza a testmagasság növekedését.

Mi a helyzet az epifízis fraktúrával?

Epifízis (görög eredetű szó) a csöves csontok ízületi vége. Az, hogy valaki milyen magasra nő azt a növekedési zónák- az epifízis fugák- befolyásolják, amelyek a csöves csontok végeinél találhatóak. A növekedési korban ezek nyitottak, hogy egyre több új csontszövet tudjon képződni, majd amikor ezek bezárulnak a növekedés megáll. Lányoknál ez kb. 16, fiúknál 18 éves korban következik be.

Az alacsonyabb testmagasság lehetséges okai:

-  hormonális hatás
-  alacsony HGH szint
-  pajzsmirigy alulműködés
-  genetikai okok
-  magzati korban ért ártalmak
-  pszichoszociális növekedési zavar.

Találj nekem példákat, konkrét eseteket az epifízis károsodására a helyesen elvégzett súlyzós edzésben. Nem fogsz ilyet találni. Az orvosok, ortopéd sebészek a képzésük révén sok dologhoz értenek, de nem biztos, hogy az edzéshez is, akárcsak sok testnevelő tanár. A helytelenül végrehajtott súlyzós edzés okozhat sérülést. Ez tény, de ez az összes sportra is igaz lehet.

Súlyzós edzés előnyei gyerekeknek:

-  megnövekedett erő (pubertáskor előtt min. hipertrófia)
-  testzsír % mérsékelt csökkenése
-  megnövekedett önbizalom
-  szinergista hatás, amelytől az idegi proliferáció gyorsabban következik be és gyorsabban fejlődik a központi idegrendszer

A gyerekek nem elég erősek ahhoz, hogy elég nagy súlyt használjanak ahhoz, hogy megsérüljenek, ami egy igazi jó érv pl. a negyed guggolásokkal szemben. Ha a gyerekek a helyes technikával végeznek erősítő edzéseket a teljes mozgástartományban, odafigyelve az edzői utasításokra NEM történhet probléma és biztonságosan fejleszthető a fiatal sportoló!

Eddz okosan, eddz keményen! 

Blog kategóriák

Legújabb bejegyzések

Guggolás vs. rogyasztás
2020. 12. 31. (csütörtök)
3 ok miért nehéz a makacs testzsírt elégetni
2020. 12. 31. (csütörtök)
Miért vagy még mindig éhes?
2020. 12. 31. (csütörtök)