töltés...
Back To Top
Blog
Az elfelejtett 6 x 6 protokoll

Az elfelejtett 6 x 6 protokoll

2018. 06. 21. (csütörtök) 17.13 / Kategória: Blog
Ez egy régi, de remek szett / ismétlés séma a minőségi tömegépítésre.

Ez egy régi, de remek szett / ismétlés séma a minőségi tömegépítésre. Sokan nem is ismerik, mivel nem egy mai divatos közösségi oldalakon népszerűsített edzéstechnika. Vince Gironda népszerűsítette ezt a technikát és sok edzettjével végeztette, többek között az első Mr. Olympia győztes Larry Scott- tal is, aki 1965-ben nyerte el ezt a címet.

Ki volt Vince Gironda?

Na, erről sajnos sokaknak fogalmuk sincs, mivel ő nem egy insta celeb volt, hanem az egyik legnagyobb tudású edző. Mégis sokkal nagyobb hatással volt a testépítésre, mint azt sokan gondolnátok . Vince Gironda (1917- 1997) testépítő, edző, író volt, akit méltán hívtak úgy, hogy az „ Iron Guru” . Tudásban évtizedekkel megelőzte a korát és a legtöbb mozisztárt ő hozta formába. Hozzájárt Clint Eastwood, James Garner, Carl Weathers, Cher és még sokan mások. Mindenekelőtt a minőséget tartotta szem előtt és az edzéstechnikái is ezt tükrözték.

„ A cél az, hogy a gyönyörű test úgy jöjjön létre, hogy harmonikus viszonyokat alakítsunk ki a részek között. A méret forma nélkül csak groteszk.” Vince mestere volt ennek a művészetnek és segített kialakítani a klienseinek az ideális illúziót azzal, hogy fejlesztette a váll oldalsó részét a hát V- alakját, minimalizálta a far – és csípő növekedését, leolvasztotta a derék méretét azzal, hogy visszafogta a ferde hasizmok növekedését, valamint az egyenes combizmot „felhozta” egészen a csípőig, hogy hosszabb lábak látszatát keltse.

Nem javasolt nagy pihenőket a szettek között. Sőt, az ő álláspontja az volt, hogy minőségi izomzat kifejlesztéséhez az a kulcs, hogy több munkát végezz el kevesebb idő alatt. Azt ma úgy ismerjük, mint „ sűrűségi edzés” . A rövid pihenő természetesen kizárja az igazán nagy súlyok használatát, de Gironda soha nem a súlymennyiségre fókuszált, hanem a formára, kontrakcióra, koncentrációra és a tempóra.

6 x 6 protokoll

Az alapja a magas edzéssűrűség ( sok munka rövid idő alatt ), mint inkább a nagy terhelés. Teljesítened kell mind a 6 szettet, amilyen rövid idő alatt lehetséges és csak 30 mp – et pihenhetsz a sorozatok között. Gironda haladó testépítőknek 15 -20 mp -et ajánlott, ami valljuk be nagyon gyilkos. Ne feledd, hogy itt a sűrűség a lényeg nem pedig a nagy súly. Ilyen kevés pihenővel nem is tudnál nagy súly használni. Ha nem tudod mind a 6 sorozatot végignyomni szigorúan 30 mp -es pihenőkkel, akkor csökkentsd a súlyt.

Hogy alkalmazd ?

Csinálj 6 sorozatot 6 ismétléssel moderált súllyal, amivel kb. 10 ismétlésre lennél képes kellő erőfeszítéssel, de nem izombukással.

Milyen súlyt használj ?

Kb. az 1 ismétléses maximumod 70 % - át használd.

Ez egy egyszerű,de nagyon intenzív technika, ami nem erőnövelésre és nem kezdőknek való, de ha már edzel egy ideje érdemes kipróbálnod.  A régi iskola ma is ugyanúgy működik, mint anno. Ne félj alkalmazni!

 

 

Blog kategóriák

Legújabb bejegyzések

Guggolás vs. rogyasztás
2020. 12. 31. (csütörtök)
3 ok miért nehéz a makacs testzsírt elégetni
2020. 12. 31. (csütörtök)
Miért vagy még mindig éhes?
2020. 12. 31. (csütörtök)