töltés...
Back To Top
Blog
Az izomláz feltétlen szükséges a fejlődéshez?

Az izomláz feltétlen szükséges a fejlődéshez?

2020. 12. 31. (csütörtök) 15.37 / Kategória: Blog
Hogyan és miért alakul ki az izomláz illetve szükséges-e a fejlődéshez?

Mindannyian tudjuk milyen az izomláz okozta fájdalom. De vajon tudjátok-e, hogy miért és hogyan alakul ki?

És azt tudtátok, hogy az izomlázra NEM feltétlenül van szükség a fejlődéshez?

Aki az izomláz mértékét tekinti a fejlődés egyetlen jellemzőjének az erőteljesen félreinformált, ugyanis minimális izomlázzal vagy akár nélküle is remek fejlődést lehet elérni !!

Az izomláz elsősorban szokatlan, nagy izomfeszülések után, főleg excentrikus és izometriás izomműködés következtében fellépő, később jelentkező izomfájdalom. Általában 24-48 órával a terhelés után éri el a csúcsát és együtt jár a maximális erőkifejtés nagyságának csökkenésével. Az izom mikroszerkezetében jelentős sérülés jön létre.

Az izomláz keletkezésének jelenleg ismert 3 oka:

  • az anaerob energianyerés végtermékeinek felszaporodása ( tejsav keletkezik, ami gyulladást okoz, ha helyben marad)

 

  • szabadgyökök felszaporodása nagyon erős aerob energianyerés következtében

 

  • miofibrillumok sérülései


Az izomláz összetett jelenség, melynek korántsem tisztázott minden részlete. A köztudattal ellentétben NEM a tejsav felelős az izomláz sajátosságaiért ( fájdalom, max.erő csökkenése, mikrosérülések). A terhelés során felszaporodó tejsav regenerációs ideje gyors ( kb. 20 perc a felezési idő), míg az izomláz jellemzői 24-48 órával a terhelés után jelentkeznek. Tehát az első eddig ismert ok már meg is dőlt!

Sokkal inkább a sejteken belüli kalcium ionok feldúsulása okozhatja a fájdalmas érzést. A szarkoplazmatikus retikulum (amely a kalcium ion sejten belüli raktára) sérülésére jelentősen megemelkedik a sejten belüli kalcium ionok mennyisége, amely aktivizálja a fehérjebontó enzimeket és elkezdődik a sérült fehérjék lebontása. A sérülés aktiválja az immunrendszert is, amely gyulladást eredményez a gyulladásserkentő citokineken, neutrofileken, makrofágokon, limfocitákon keresztül.

A regenerációban fontos szerepe van az IGF-1-nek (anabolikus hormon). A sérülés helyén aktivizálódó szatellit sejtekben (az izomra jellemző őssejt) nagy mennyiségben mutatták ki. A gyulladás egyik terméke a nitrogén monoxid (NO) mennyiségének növekedése. Relaxáló hatásain keresztül az izomláz során csökken a max.erő nagysága (csökkenti az aktin-miozin fehérjék kapcsolódását). A megnövekedett NO szint képes a szatellit sejteket aktiválni, melyek osztódnak, majd specializálódnak és izomsejtté alakulnak. Így a NO hatása magában foglalja a sérülés javítását is, mely a follisztatin termelést is serkenti, így fokozva a regenerációs hatást.

Tehát: szokatlan jellegű, erejű izommunka  ⇒  mikrosérülés  ⇒  gyulladás ⇒  NO termelés  ⇒ fájdalom, csökkent max.erő, regeneráció szetellit sejt, follisztatin

Érdekes, hogy az ösztrogén segít az izmok védelmében, ezért van az, hogy a nők kevésbé szenvednek a kemény edzések után. Ez jó hír nem, hölgyeim? 

Az izomláz megelőzése

-  alacsony intenzitásról fokozatosan növeld a terhelést
-  kerüld a túledzést
-  szakszerű és alapos bemelegítés alkalmazása
-  az edzést vezesd le és ne hagyd abba hirtelen (tejsav,
szabadgyökök ne maradjanak az izomban)
-  mindig nyújts az edzés végén
-  figyelj a megfelelő folyadék-, ásványi anyag-, vitamin
bevitelére

Eddz okosan, eddz keményen! 

Blog kategóriák

Legújabb bejegyzések

Guggolás vs. rogyasztás
2020. 12. 31. (csütörtök)
3 ok miért nehéz a makacs testzsírt elégetni
2020. 12. 31. (csütörtök)
Miért vagy még mindig éhes?
2020. 12. 31. (csütörtök)