töltés...
Back To Top
Blog
Fiatal focisták erőnléti edzésének előnyei

Fiatal focisták erőnléti edzésének előnyei

2020. 12. 31. (csütörtök) 16.30 / Kategória: Blog
Az erőnléti edzésekből minden sportoló csak profitálhat. Nincs ez másképp a focisták esetében sem, különös tekintettel a fiatal korosztály képviselőire.

Nem kétséges, hogy a súlyzós edzés minden sportolónak javítja a teljesítményét. Ez tény! Nincs ez másképp a focisták esetében sem. Bár, azért azt meg kell jegyezni, hogy az én meglátásom szerint hazai viszonylatban az erőnléti edzéseket nem igazán tartják fontosnak a labdarúgó edzők, ami óriási hiba! Vagy tök szarul csinálják!

A szakszerűen felépített erőnléti edzések lehetővé teszik a focisták számára, hogy gyorsabban fussanak, magasabbra ugorjanak, nagyobb erővel rúgjanak és a test-test elleni küzdelemben is jobban teljesítsenek. Továbbá segít csökkenteni a sérülések kockázatát és egy esetleges sérülés utáni rehabilitációt követően gyorsabban visszatérhetnek a pályára.

 Hány éves korban kezdjük az ilyen jellegű edzéseket?

Az erőnléti edzéseket már egész fiatal korban el lehet kezdeni, természetesen ilyenkor nincs maximális erőfejlesztésre való törekvés! Az első a biztonság, különösen a fiatalok esetében. Szükséges a megfelelő szakmai felügyelet, mert nem tudják, hogyan kell használni az eszközöket és nincsenek tudatában a veszélynek, amit a rossz technikával végzett gyakorlatok okozhatnak. A magára hagyott, tapasztalatlan gyerek épp olyan veszélyes, mint egy kontár „edzőre” bízni az irányítást, akinek fogalma sincs arról mit kéne csinálni! Néhány helytelen és téves értelmezés a súlyzós edzésről a szülőket és edzőket is késlelteti abban, hogy időben elkezdjék az ilyen jellegű edzéseket.

Nézzünk néhány gyakori tévhitet: 

  • Leállítja a magasság növekedést


Ez egy régi mítosz, ami valljuk be valamennyire igaz is lehet, de különbséget kell tenni a túl korai túlterhelés és az okosan felépített erőnléti edzés között! A túl korán nagy terheléssel végzett edzések valóban okoztak régen alacsonyabb testmagasságot - lásd súlyemelők, tornászok - , mivel az epifízis fugák idő előtt záródtak és a hosszanti csöves csontok növekedése lelassult majd leállt. Ebben az életkori periódusban (10-14 év) felgyorsul a hosszanti növekedés, melynek eredményeként a passzív mozgatórendszer nyomásra, húzásra érzékeny, kevésbé ellenálló. A megfelelő előkészítés nélküli erősítés akár maradandó károsodást is okozhat. Különösen fontos ebben az életszakaszban a terhelést óvatosan és fokozatosan emelni, valamint sportorvossal konzultálni és igénybe venni egy szakképzett, tapasztalt edző tudását.

  • Ne súlyzózzanak, amíg fizikálisan éretlenek


Az erőfejlesztésnek nincs alsó korhatára, csak figyelembe kell venni a gyermek edzéséletkorát (hány éve végzi az adott sportmozgást). Nem igaz az, hogy a serdülőkor előtt nem lehet erőt fejleszteni a „kedvezőtlen” hormonális háttér miatt.Tény, hogy az anabolikus hormonok megfelelő szintjének hiányában izomkeresztmetszet növekedés kevésbé érhető el, de idegi alkalmazkodáson keresztül jelentős erőnövekedés realizálható.

Az, hogy ki mikor kezdjen súlyzózni több tényező határozza meg pl. fizikai, mentális érettség, a csontok fejlettsége stb. Kb. 16-18 éves korra teszik sokan a súlyzós edzések elkezdését itthon, mondván addig ez teljesen felesleges. Nos, ebben nagyon tévednek, ugyanis már jóval korábban is el lehet kezdeni, de persze nagyon nem mindegy hogyan! Miért kéne középiskola végéig várni a súlyzós edzésekkel ??

A megfelelő erőnléti edzésprogramok nem rendelkeznek láthatólag ellenkező hatással a lineáris növekedésre, növekedési lemezekre vagy a kardiovaszkuláris rendszerre. Teljesen egyértelmű, hogy egy 10 éves gyereket nem fogunk agyonterhelni nagy súlyos guggolásokkal, felhúzásokkal, de a szaktudás, tapasztalat és ésszerűség birtokában össze tudunk állítani neki olyan edzésprogramot, ami nem kimeríti és túlterheli, hanem megerősíti, gyorsabbá és kitartóbbá teszi, hogy jobban teljesítsen a pályán.

  • A teljes guggolás tartósan károsítja a gerincet


A gyerekek nem elég erősek ahhoz, hogy elég nagy súlyt használjanak ahhoz, hogy megsérüljenek, ami egy igazán jó érv pl. a negyed guggolásokkal szemben. A teljes guggolást sok foci edző, de akár más sportágban tevékenykedő edző (pl. kézilabda) is messziről elkerüli és károsnak bélyegzi meg, ami óriási hiba, hiszen a teljesítmény növelésének egy kiváló eszköze. A kellő edzésterheléssel és a megfelelő technikával végrehajtva sem a gerincre, sem pedig a térdekre NEM jelent veszélyt! Senki nem akar megsérülni, főleg nem sportolás közben , de emiatt NEM kell ítélni bizonyos tevékenységeket a feltételezett sérülés kockázata miatt!

Nem a guggolás a veszélyes, hanem az, ha valaki nem képes a megfelelő testtartással és technikával mélyre guggolni és emellé még gyenge is. Ez sokkal veszélyesebb!

  • A könnyű súly, magas ismétlésszám a biztonságos


Ezt is gyakran hallani, de nem tudok vele egyet érteni. A magas 15-20 ismétléses sorozatokra épülő edzésprotokoll sokkal nagyobb stresszel jár, mintha nagyobb súlyt emelnénk alacsonyabb ismétlésszámmal. Megjegyzem, hogy gyerekek és tinédzserek nem emelnek maximális súlyt! De ez nem jelenti azt, hogy az 1 kg-os kézisúlyzókkal kell bohóckodni a bosu labdán és egyéb idióta cirkuszi gyakorlatokat erőltetni!

A túl sok ismétlés már fáradtan nem teszi lehetővé az optimális technika fenntartását ezáltal rontva a mozgás minőségét. Mi értelme van a sok ismétlésnek, ha közben szar a technika?
A guggolás, felhúzás jobban fejleszti a törzsizomzatot, mint az egy ízületes mozdulatok könnyű súllyal és sok ismétléssel. A guggolás közben muszáj küzdeni, hogy megőrizd a stabilitást.

A focisták súlyzós edzése segíti a hirtelen irányváltásokat és fejleszti azt a képességet, hogy jobban ellenálljanak azoknak az erőknek, amelyek kibillentik őket az egyensúlyukból. Továbbá, sok többízületes gyakorlat, különösen az olimpiai emelések javítják az átfogó testi koordinációt és flexibilitást. Mondom még egyszer itt sem kell óriási súlyokra gondolni fiatalok esetében! A cél a fociban nyújtott teljesítmény növelése a súlyzós edzések által, nem pedig erőemelő versenyzővé válás!

  • A súlyzós edzés veszélyes


Ez egy HATALMAS BAROMSÁG!!! Ezt már annyiszor hallottam, hogy el sem tudom mondani. A kérdés, hogy mivel összehasonlítva veszélyes? Minden sport hordoz magában veszélyt. Ez benne van a pakliban. Ugyanakkor az utcán sétálva egy rossz lépés következtében is megsérülhetünk. Mark Shilington amerikai általános iskolások sportésüléseit vizsgálva megállapította, hogy a súlyzós edzés sokkal kevesebb 0.7 % sérüléssel járt összehasonlítva a foci 19 % -ával és a baseball 15 % -ával. Az ütközéssel járó sportok sérüléseinek az aránya jóval magasabb. A hirtelen irányváltásokkal, ütközésekkel járó sportágak esetében a sérülések sokkal gyakoribbak, mint a súlyzós sportokban. Nézz csak meg egy hazai focit, kézilabdát, kosárlabdát. Tele van sérült sportolókkal.

Az erőedzés tudománya és gyakorlata c. könyvben mondta Vladimir Zatsiorsky „Az egyszerű igazság az, hogy a súlyemelés és a súlyzós sportok a legbiztonságosabb tevékenységek , amelyekben egy sportoló részt vehet és ez világszerte ismert tény”. 

  • A testsúlynövekedés lassúvá tesz


Amennyiben a testsúlynövekedés alatt a testzsírszázalék jelentős emelkedését értjük, akkor ez igen, előfordulhat, de amennyiben a testsúlynövekedés alapját a sovány izomtömeg gyarapodása okozza nem kell ettől tartani. Volt egy focista edzettem, aki 3 kg -mal növelte a testsúlyát az edzéseink hatására. Izmosabb, erősebb lett úgy, hogy közben a robbanékonysága is nőtt. Mit mondott neki a foci edző? Na, találjátok ki! Azt, hogy le kell fogynia, mert 3 kg -mal többet mutat a mérleg és majd biztosan lassú lesz és nem tud futni! Nem akartam hinni a fülemnek, de sajnos sok ilyen korlátolt idióta van. No comment!

Meg kell nézni egyénileg a fiatalokat, hogy meghatározzuk mikor állnak készen a súlyzós edzésre. Különböző mértékben fejlődnek, érnek, így vannak különbségek. Nem lehet egyértelműen kijelenteni egy életkort a kezdéshez, ami mindenkire érvényes lenne. Az érzelmi érettséget is meg kell vizsgálni, ugyanis, ha nem tudja az edzői utasításokat követni és komolyan venni, akkor nem lesz eredményes a munka.

Konklúzió

Amíg az edzések megkezdésének ideális életkora egyéni megfontolás tárgyát képezi, az viszont tény, hogy a focistáknak szükségük van erősítő súlyzós edzésekre is, hogy a sportteljesítményüket magasabb szintre emeljék. Ahhoz, hogy ezt biztonságosan megtehessék szükség van a szakképzett és tapasztalt edzői irányításra és olyanra bízni ezt, aki ért is hozzá!

Eddz okosan, eddz keményen!

Blog kategóriák

Legújabb bejegyzések

Guggolás vs. rogyasztás
2020. 12. 31. (csütörtök)
3 ok miért nehéz a makacs testzsírt elégetni
2020. 12. 31. (csütörtök)
Miért vagy még mindig éhes?
2020. 12. 31. (csütörtök)