töltés...
Back To Top
Blog
Hogyan fejleszd a lemaradt farizmokat?

Hogyan fejleszd a lemaradt farizmokat?

2020. 12. 30. (szerda) 17.27 / Kategória: Blog
Tudd meg, hogyan hozhatod fel a lemaradt farizmokat!

A szép izmos, kerek fenék mindenkinek tetszik és szerintem mindenki vágyik is rá, de sok nő nem megfelelően edzi és vannak olyanok is, akik edzik ugyan, de nem érik el a kívánt eredményt. Ha a combod jól reagál, de ezzel szemben a farizmaid elmaradnak a fejlődésben (ez ritka amúgy ), akkor a specializáció elvét figyelembe véve szentelj neki külön figyelmet és dolgoztasd meg más edzésnapokon is! (Kicsit hosszú a cikk, de hát ezt nem lehet 2 mondatban leírni)! 

A farizmok fejlesztése során a legtöbben az izolációs gyakorlatokra fektetnek nagy hangsúlyt, de ne feledd, hogy az edzések fő részét az összetett alapgyakorlatok képezzék!

Úgy veszem észre, hogy a csontsovány modellek kora lejárt (hála a jó égnek). Az izmos, arányosan felépített test nemcsak, hogy erőt és egészséget sugároz, de sokkal jobb átfogó megjelenést is biztosít! Igaz, hogy ez keményebb melóval jár, mint, ha csak „kardióznál”, de mindenképp megéri az erőfeszítést!

 Problémás a farizom fejlődése?

A helyesen és intenzíven végzett lábazás szinte minden esetben együtt jár a farizmok kellő mértékű fejlődésével is, azonban ez nem feltétlen igaz mindenkire. Olykor előfordul olyan is, hogy a combok jobban reagálnak a farizmok viszont lemaradnak a fejlődésben. A nőknél különösen nagy hangsúlyt kap a farizmok kinézete, fejlesztése. Vannak, akik már-már túlzásba viszik ezen izomcsoport edzését és túl nagyra fejlesztik, míg mások gyorsan összecsapják és nem értik miért nem fejlődnek. Személy szerint én nem értek egyet azzal a mai trenddel, hogy egyes lányok túl nagyra fejlesztik a feneküket és lassan már egy külön instagram oldalt is csinálnak neki. 

A guggolás nem hozza a várt eredményt?

A mély guggolások elég erősen megdolgozzák a csípőfeszítő izmokat is a combok mellett, de mi van, ha nem tudsz guggolni valamilyen oknál fogva? A testünk anatómiailag és biomechanikailag különböző. Ez a különbözőség az oka, hogy különféle izomcsoportokat használunk a gyakorlat során.

Ezt úgy értem, hogy vannak, akiknek nem jó a guggolás ,mert technikailag nem tudják helyesen végrehajtani és nem azokban az izomcsoportokban érzik a gyakorlatot ahol kéne. Ez nem túl gyakori probléma, de van ilyen. Ilyenkor sok-sok gyakorlással és a gyenge területek speciális fejlesztésével tudunk javítani a dolgon vagy, ha végképp nem megy, akkor más alternatíva után nézünk.

Lehet te is ilyen vagy, ha :

-  jól reagál a combod a terhelésre
-  nem „érzed” a farizmokat gyakorlat közben
-  elmarad a farizmok fejlődése a combokhoz képest és nem érted miért

Mi a teendő?

Ne hagyd figyelmen kívül a problémát és erősítsd meg a farizmaid! Ez könnyen hangzik, de keményen és okosan kell edzened, hogy ezt elérd. Ne hagyd ki a lábedzést, de igyekezz az arányok javítása érdekében a farizmokat jobban megdolgoztatni.

Alkalmazz előfárasztást, de ne térj át a kis súlyokra! Használd az izomelsőbbség elvét és dolgoztasd meg a feneked az edzés elején, amikor még friss vagy. Dolgozz rá többet vagy extrém esetben, ha nagyon fel kell hozni, akár egy egész edzést is szentelhetsz neki, amennyiben ez belefér az idődbe.

Külön edzésnap a farizmoknak?

A farizmokat sokan csak az esztétika miatt tartják fontosnak pedig nemcsak ennyi a hasznuk. Nagyban hozzájárulnak a sportbeli teljesítmények növeléséhez és az „átlagemberek” számára is fontos, hogy jól fejlett legyen ez a szemeket annyira vonzó terület.
A váll elülső része dolgozik a nyomásoknál, a hátsó része az evező mozdulatoknál, de mégis mindenki tart külön váll-, és hátnapot. Akkor miért ne lehetne egy külön napot áldozni a farizmok edzésére, főleg, ha nagyon le van maradva?

Miért izoláld a feneked, ha nagyobb metabolizációt érsz el az egész alsótest edzésével?

Amennyiben 5-6 alkalommal edzel a héten egy külön napot szentelhetsz a feneked edzésére, ami segít aktivizálni ezen izmokat, amikor majd az egész alsótested edzed.

A farizom több részből áll ezért többféle gyakorlattal is érdemes bombázni!

Ez az izomcsoportunk központi szerepet játszik a fizikumunkban, hiszen ezt mindenki kivétel nélkül megnézi a másikon. Senki nem akar löttyedt, pudingra emlékeztető puha feneket! A diéta önmagában nem fogja ezt a területet feszessé, keménnyé varázsolni! Ehhez kemény edzések kellenek!!

Kiknek NEM ajánlott a külön edzésnap fenékre?

Azt szögezzük le, hogy nem mindenkinek jó egy külön napot csak a farizmokra szánni. Pl. :

-  Kezdőknek abszolút nem indokolt
-  Ha csak heti 2-3 alkalommal tudsz edzeni

Sokféle gyakorlat, gép áll rendelkezésedre, hogy a farizmaidat minden szögből keményen megdolgoztasd. Lássunk pár példát erre :

Alkalmazhatsz pl.

egyenes sorozatokat, szuperszetteket, triszetteket, óriássorozatokat. Előfárasztást, lassú ismétléseket, alacsony és magas ismétlésszámot, dinamikus végrehajtást, izotenziót, különféle eszközöket, mint pl. súlyzó, kettlebell, gumiszalag, farizomgép, kábel, labda stb. Nagyon sok variáció létezik!

A teljesség igénye nélkül pár gyakorlat :

-  Guggolás
-  Kitörés
-  Merevlábas felhúzás
-  Felhomorítás
-  Csípőemelés
-  Kettlebell swing
-  Szántolás
-  Sprintek
-  Farizomgép

Próbálgasd a módszereket, eszközöket és nyugodtan legyél kreatív, de azért maradj következetes és kitartó, mert csak így tudsz kemény és izmos farizmokat építeni!

Eddz okosan, eddz keményen! 

Blog kategóriák

Legújabb bejegyzések

Guggolás vs. rogyasztás
2020. 12. 31. (csütörtök)
3 ok miért nehéz a makacs testzsírt elégetni
2020. 12. 31. (csütörtök)
Miért vagy még mindig éhes?
2020. 12. 31. (csütörtök)